Vår historia

Historien om Hårologi

1975, för snart 50 år sedan, började Hårologi tillverka produkter till svenska frisörer. En frisör, Dietmar Plainer, känd i frisörvärlden genom sitt arbete med Pivot Point och sitt arbete med utbildning till frisörer insåg att de produkter de arbetade med inte höll den kvalitet man kunde förvänta sig. Dessutom fanns på den tiden inte någon lag på innehållsdeklaration på produkter vilket gjorde att man inte hade någon information om eller vad produkterna innehöll. Detta ville Dietmar ändra på och började ta fram produkter med betydligt högre krav.

På alla produkter skulle man se:

·   En innehållsdeklaration, INCI (vilket idag är ett krav)
·   pH-värde på produkten (viktigt för ett friskt hår och hårbotten)
·   Ingredienser som är i linje med hårets och hudens uppbyggnad

Viktigt var också att använda högkvalitativa naturliga ingredienser som skulle vara miljövänliga, biologiskt nedbrytbara och inte testade på djur. 

Med sin stora erfarenhet som frisör visste Dietmar att håret är personligt och lika individuellt som ett fingeravtryck. Denna insikt skapade idén om att produkterna också skulle kunna individualiseras och anpassas till varje persons unika behov vilket är något som utmärker Hårologi fortfarande idag.

Med Hårologi får du ärliga produkter omsorgsfullt producerade i Sverige.

Läs mer om produktfilosofi

Berättelsen om Dietmar Plainer

D. Plainer föddes i Mattighofen i Österrike. Hans bakgrund är som frisör och redan som 18-åring reste han till Belgien, England och Frankrike. Som 20-åring arbetade han för ett av de stora kosmetikföretagen och hade hela världen som sin arbetsplats.

Han kom också i kontakt med Pivot Point och Leo Passage, något som förändrade hans uppfattning om yrket och blev början på hans lilla dröm: frisörlärare. Naturligtvis kunde han inte bara vara lärare för några få elever, så igen blev Europa och särskilt Skandinavien hans klassrum.

Under hans många resor runt i världen såg han hur leverantörer av kosmetiska produkter inte tog kunskap och information om sina produkter på allvar. Produkterna hade ingen form av innehållsdeklaration och frågade man, var oftast svaret att det var en produkthemlighet. Sanningen var väl snarare att man inte ville säga något om produkterna, eftersom de ofta inte var i linje med hårets och hudens uppbyggnad.

Samtidig såg många av leverantörerna på kunskap som ett problem, ju mer frisören kunde, desto svårare frågor och krav till produkterna skulle de komma med. Och inte minst, frisörer var ju dåliga säljare, det var ju något alla visste!? Så varför prata med frisören om innehållsdeklaration, de förstod ju inte ens hur man sålde produkter till en kund som satt i frisörstolen i minst en halv timme. Det rådde dock mer att hålla frisören på ett stadie där leverantörerna med sina traditionella säljare kunde kontrollera vad som skulle säljas och på vilket sätt det skulle göras.

D. Plainer var otroligt trött på denna nedvärdering av en yrkesgrupp han var stolt över att tillhöra. Han var en stolt hantverkare som kunde sitt yrke, naturligtvis var det härligt att yrket hade ett ständigt skiftande mode, och Pivot Point-kunskaperna om klipp-, upprullning- och permanenttekniker gjorde honom till en ännu bättre frisör. Varför skulle då inte kunskap om kroppen och hårets fysiologiska och kemiska sammansättning också göra han och kollegerna till ännu bättre frisörer?

Skulle inte kunskapen göra frisören ännu mer trygg och stolt? Kanske skulle frisören då också rekommendera produkter till sina kunder, eftersom de visste vad de sålde och varför?

Svaret var ett dånande JA. Därför, och som en följd av hans grundläggande önskan att frisörer skulle öka sin status och kunna ta mer betalt för sina tjänster, startade han 1975 det som skulle bli en liten revolution för frisörer i Skandinavien. Dietmar Plainer startade HÅROLOGI. "Läran om håret" skulle göra frisören till expert på hår, hud och näring; HÅROLOGI var därmed fött.